piątek, 10 września 2010

WINKO Z owoców RÓŻ

Owoce należy umyć, usunąć listki i szypułki. Wrzucamy do baniaka do 1/3, maksymalnie 1/2 wysokości. Zalewamy wodą przegotowaną, ostudzoną i osłodzoną; na 1 litr - 25-30 dag cukru. Dobrze jest ten cukier dawać w dwóch porcjach, np. 20 dag na 1L wody przy nastawianiu wina, a resztę po fermentacji. Ponadto dodajemy drożdży winnych przygotowanych wg informacji na opakowaniu. Owoce winogron lub sok winogronowy wpływają korzystnie na smak i moc wina. Butlę zatykamy gumowym korkiem z rurką fermentacyjną, do której zbiorniczka nalewa się łyżeczkę wody lub spirytusu.
Zlewa się wino wg tego przepisu znad osadu po 3-4 miesiącach do mniejszego gąsiorka i znowu zostawia na 3-4 miesiące. Potem zlewa się wino do butelek.
Potem jeszcze niech kilka lat poleży. Ha ha ha ='_0=
Owoce można na wino wykorzystywać kilkukrotnie.
Takie wino jest bardzo zdrowe.
Przepis pochodzi z książki Ireny Gumowskiej "Owoce lasów i pól"

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz